Temps de bolets

Tot i que els bolets es poden arribar a collir durant tot l’any, és al final de l’estiu amb el començament de la tardor que es donen les millors condicions per sortir a caçar bolets.

Però… Quin és el millor moment per anar buscar-los? Els bolets necessiten humitat i temperatures suaus per poder proliferar, per tant un bon moment per a anar a collir bolets serà uns 15 dies després de les pluges als punts on hi hagi plogut, sempre i quan els dies posteriors no hagin estat massa calorosos.

Temps de bolets

Si tens previst fer una escapada boletaire has d’anar ben preparat, no es tracta de sortir al primer bosc que hi trobis pel camí. Pots buscar a internet un mapa de les pluges dels últims dies, els llocs on hi hagi plogut més seran els més propicis ja que el terra estarà humit. Pareu atenció a que les temperatures s’hagin mantingut suaus i que no hi hagi hagut molt de vent que hagi pogut assecar el sòl.

Una vegada escollit el lloc toca equipar-se, heu de dur roba còmoda (a poder ser de colors vius que facilitin que us trobin en cas de que us perdeu), sabates adequades al terreny de la zona. Porteu aigua, menjar, navalla (per tallar els bolets) mapes i sistemes tecnològics (telèfon, GPS, aplicacions…) que sapigueu utilitzar bé per poder orientar-vos. Portar un cistell serà la millor forma de guardar els bolets que aneu trobant, si els poseu en bosses de plàstic poden arribar a fermentar.

En arribar a la zona tingueu en compte aquests consells per a la vostra seguretat:

 • Abans de sortir, comproveu la previsió meteorològica i informeu-vos sobre la zona si no la coneixeu.
 • No aneu mai sols, mantingueu sempre el contacte visual o verbal amb qui us acompanya.
 • Preneu punts de referència per orientar-vos: camins, barrancs, el lloc on heu deixat el cotxe, etc.
 • Adapteu l’activitat a la vostra condició física i edat: eviteu zones abruptes i amb risc de precipitació.
 • Quan el dia és més curt, planifiqueu la tornada per arribar al punt de partida abans que es faci fosc. Sempre hauria de sobrar temps per a qualsevol imprevist.
 • No agafeu espècies que no coneixeu ja que podrien ser verinoses.
 • Si us perdeu truqueu al 112

Sigueu respectuosos amb la natura, sortir a recollir bolets és una activitat que ens ajuda a desconnectar del nostre dia a dia i passar un temps prop de la natura per això heu de tenir cura del vostre entorn:

 • Els bolets no s’arrenquen d’arrel, es tallen per afavorir la seva reproducció.
 • Recol·lecta només aquells espècimens que estiguin ben formats ja que en el cas contrari podries arribar a confondre unes espècies amb altres
 • Porta una bossa per portar les deixalles, no tiris res al terra.
 • Evita fumar al bosc les burilles són un gran risc.
 • No agafis més bolets dels que puguis consumir, pensa que hi ha més boletaires que com tu els hi agrada trobar bolets.
 • Mai utilitzis el teu vehicle per endinsar-te al bosc, la recollida de bolets és una pràctica que s’ha de fer a peu.

Els bolets comestibles més freqüents a Catalunya són la llenega negra, el camagroc, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, el fredolic, el carlet i la trompeta, busqueu informació sobre aquestes espècies i la seva aparença per tal de poder identificar-los quan els trobeu.

Bona collita! 

Share This:

  

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR